Video: Mester og lærling på 85 og 69 år

Uden sammenholdet i DieselHouse var 85-årige Henning Hein med egne ord “stået af for længst”. Se den hyggelige video og læs artiklen, hvor diesel-makkerparret Hein og Smed fortæller om venskabet og passionen for motorer.

Nogle kalder dem “Chip og Chap” efter Disneys to egern-bongkammerater. De fleste kalder dem bare Hein og Smed, men egentligt kan det være det samme, for lige så lidt som man kan sige Chip uden at sige Chap, lige så uløseligt hænger Hein sammen med Smed.

Se videoen med mesteren Henning Hein og lærlingen Ole “Smed” Skellerup og lær makkerparret endnu bedre at kende ved at læse videre bagefter:

Når 85-årige Henning Hein går rundt i DieselHouse, er det altid i selskab med sin – om ikke unge – så i hvert fald yngre lærling, Ole “Smed” Skellerup på beskedne 69 somre.

Begge har lange karrierer i B&W bag sig, begge var med til at stable DieselHouse på benene, og begge føler sig bedst til rette i deres olieindsmurte kedeldragter. Så kan det godt være, at DieselHouse er et slags museum, men rundvisningerne må de andre medarbejdere tage sig af.

“Vi er ondelyneme ikke kustoder! Vi arbejder jo bare med motorer,” siger maskinmester Hein med en københavnerdialekt, der kan minde om en mellemting mellem sangeren Kim Larsen og Flyttemand Olsen fra tv-serien ‘Huset på Christianshavn”.

Til daglig bruger Hein og Smed ikke megen tid på gæster. Det meste af deres vågne tid bruger de på “at rode med gammelt jern”, som Ole Smed selv udtrykker det, og interessen for den gamle mekanik dør eftersigende aldrig ud.

“Når man først er bidt af det, så er man bidt af det,” udbryder Henning Hein.

“Ja, så går man linen ud”, indskyder Ole Smed på sin vanlige måde, når mester Hein fortæller historier.

Da DieselHouse blev flyttet ud omkring den store H.C. Ørsted Motor i Sydhavnen, hvor museet stadig ligger i dag, fik makkerparret til opgave at samle B&W nr. 1-motoren fra 1904 (den røde motor i videoen). I dag kører den historiske motor som smurt, når Hein og Smed hver torsdag klokken 14 starter den op foran museets besøgende.

Mere problematisk har det været at puste liv i Holeby 1-motoren fra 1910, som (i parentes bemærket) gerne skulle være køreklar senere denne sommer 2014. For Hein og Smed er der dog ikke tale om problemer – det hedder udfordringer.

“Det spændende ved de gamle motorer er, at det er lidt af et detektivarbejde. Vi har ikke præcise samlingstegninger til rådighed, så vi er nødt til at sammenligne motoren med andre lignende motorer fra dengang,” siger Smed og afbrydes af Hein:

“Vi har jo sjusset os frem til meget af det. I perioder har vi været på helt bar bund, men når noget så løser sig, griner vi lidt af det og tænker ‘Hva’ fa’en? Var det så enkelt?’”.

Pessimisten og optimisten

I årenes løb har makkerparret udviklet en stadig større tilknytning til dieselmotorerne i Dieselhouse og især til det uundværlige kammeratskab. Som i så mange andre sammenhænge, indtager man hver især forskellige roller.

Hør lydbiden og få forklaringen på, hvorfor Smeds optimisme er vigtig for Hein:

På den anden side bidrager Henning Hein med sin realisme og har ofte været en slags Djævelens Advokat, når lærlingens ideer har været lovligt friske. Det er nok meget sundt, indrømmer optimisten Ole Smed.

“Nogle gange kan jeg måske godt blive lidt for ivrig og vild, og så skal man lige have én over nakken,” siger den rutinerede lærling.

Og hvad angår “problembarnet” i DieselHouse, Holeby nr. 1-motoren, så er der endelig – efter flere års arbejde og takket være en blanding af Smeds optimisme og Heins realisme – kommet lys for enden af tunnellen.

I DieselHouse glæder vi os til at præsentere den gamle Holeby-motor, når den forhåbentligt snart er køreklar.